Slimme drones, slimme camera’s en zelfs slimme koelkasten, dankzij de technologische ontwikkelingen is er meer mogelijk dan ooit. Maar wat weten deze apparaten over ons en wat gebeurt er met deze data? Straks weten camera’s je vanaf honderden meters te herkennen. Zo als dat in China al het geval is, daar is het sociaal krediet systeem ‘Sesame Credits’ wat in de gaten houd hoe jij je on- en offline gedraagt en daar hangen risico’s aan. Als je 5 keer door rood loopt kom je op een zwarte lijst en kan je geen lening meer aanvragen bij de bank, ga je met slechte vrienden om dan gaan je puntenaantal omlaag.
Selutas
Stel dat deze data niet alleen in databasen zitten maar ook visueel zichtbaar worden op de huid. De huid gaat het medium worden van deze technologische ontwikkeling. In de vorm van een tatoeage. Op de huid zal data te zien zijn, denk hierbij aan je criminele activiteit, vermogen, gezondheid dossier en medicijnen. De tatoeage zal zich als dienst ontwikkelen in onze samenleving en zo een openbaar inzichtelijk data systeem waarin we alles over elkaar weten.
De dienst laat de gebruiker niet kiezen welke data hij of zij beschikbaar stelt maar dit zijn vaste data. Een groot voordeel is dat we als mensen rekening met elkaar kunnen gaan houden en voor elkaar kunnen zorgen. De nadelen zijn dat mensen misbruik van elkaar kunnen maken en dat je privacy openbaar wordt gesteld.
Functie: Concept, Brainstormen, uitwerken