APTUM,
Ruimtes, iedereen maakt er dagelijks gebruik van. Een ruimte kan een woonkamer, keuken, kantoor of een restaurant zijn. Met welk doel en frequentie gebruikt men deze ruimtes? Zijn er mogelijkheden om ruimtes efficiënter te gebruiken of voor meerdere doeleinden?
Een typisch kantoorgebouw wordt op werkdagen, van 9u tot 17u gebruikt. Maar wat is de invulling van deze gebouwen buiten werkuren? Daarnaast blijkt uit onderzoek dat maar 40% onze ruimtes effectief gebruiken, dit houdt dus in dat we 60% ongebruikt blijft. Bestaan er mogelijkheden om deze ruimtes te kunnen transformeren? De onderzoeksvraag van dit project luidt dan ook: “Op welke manier kan er bewustwording gecreëerd worden van de mogelijkheden van adaptiviteit en flexibiliteit binnen de huidige bestaande gebouwen, waardoor het optimaal benutten van bestaande ruimtes mogelijk wordt gemaakt?”
Vanuit het project “Aptum” wordt visie van adaptieve en flexibele ruimtes overgebracht. Een visie welke laat inzien hoe huidige ruimtes anders en breder bruikbaar zijn. Deze visie en gedachtenis is een markant principe in de huidige maatschappij en, het is dan ook van belang dat het ontwerp laagdrempelig en toegankelijk is. Virtual Reality (VR) is een ideaal medium om deze visie weer te geven. Om het idee middels een VR-ervaring te kunnen overbrengen is gekozen om een ontwerp te maken in de vorm van een geschenkdoos welke kan worden opgestuurd naar stakeholders. De doos bevat een fysieke maquette van de animatie en een instap VR-bril. Deze is te gebruiken met een smartphone middels het scannen van een qr code (aptum.matthijspeters.nl). Door gebruik te maken van een geschenkdoos die gestuurd kan worden kan de gebruiker zelf bepalen waar en wanneer hij deze gebruikt. In de huidige tijd en omstandigheden resulteert deze methode in een duidelijke overdracht van het idee, waarbij dit de gezondheid van stakeholders niet in gevaar brengt.
Realistisch gezien zal het wonen en leven in een adaptieve ruimte welke ook andere functies heeft een grote stap zijn. Mensen staan nog niet open om leefruimtes te delen en een minimalistische levenswijze is een goede filosofie strookt dit niet met de menselijke natuur. Een mentaliteitsverandering dient plaats te vinden, voordat mensen in staat zijn gedeelde adaptieve ruimtes te accepteren en op deze manier te leven. Wel is het nu belangrijk dat een visie om ruimtes te gaan delen gehoord wordt, om dit in de toekomst mogelijk te maken. In een optimistisch schatting zal over 20 jaar de eerste generatie daadwerkelijk in een adaptieve ruimte wonen.
Bekijk de video in 360 graden hier onder om een impressie te krijgen.